top of page
  • Writer's pictureCagla GUL SENKARDES

Büyük Veri ve Blockchain Üzerine..

Büyük Veri adetsel bir şeylerden bahsederken Blockchain kalitesel bir şeyler söylüyor..




Veri yönetişiminin tarihsel gelişiminde geldiği noktada, büyük veri ile blok zincirin birlikteliği konuya yeni bir boyut getiriyor olabilir mi? Çok büyük ve karmaşık veri setlerinin saklanmasından işlenmesine kadar analiz ihtiyaçları ve süreçleri 90’lı yılların ortalarından beri hep gündemde olan konular. Scott Adams’ın Dilbert karakteri ile iş dünyasını karikatürize ettiği çalışmalarından yukarıda kullandığım görsel de 1995 yılından. Zaman içerisinde veriye dayalı üretilen stratejiler ile operasyonel süreçlerde ve kalitesel süreçlerde önemli iyileştirme, geliştirme odaklı calışmalar yapılmakta. Son dönemde ise veri yönetimi yapay zeka ile ciddi gelişme kaydetti. İşlenen veri setleri ve bunlara yapılan analizler sonucu üretilen ‘yeni veriler’ verimlilik, karlılık artışından süreç yönetimlerinin iyileştirilmesine ve hatta satın alma alışkanlıklarının değiştirilmesine kadar kritik sonuçlar elde edilmesini sağlayabiliyor. Tabi tüm bunlar büyük yatırımlar ve ciddi yazılımlar gerektiriyor. Bu noktada 2000’li yılların sonuna doğru hayatımıza giren blockchain teknolojisinin beraberinde getirdiği yenilikler büyük veri yönetiminde de katma değer üretebilir mi diye düşünmekte fayda var. Bu konuda bir kaç makale ve kullanım örneği okuma şansım oldu. Şu an için belirli sektörlerde denenmeye başlamış ve örnek uygulamalar ağırlıklı finans sektöründe gerçekleşmiş olsa da yakın zamanda hızla yayılacak bir çok uygulamayı duyacağımızdan eminim. Özellikle makine öğrenmesi algoritmalarının ihtiyaç duydugu veriler icin blockchain üzerinden kaliteli malzeme sağlanabilmesi bu alandaki süreçleri hızlandıracaktır. Verilerin merkezi olmayan bir yapıda kayıt altına alınabiliyor olması, birden fazla kullanıcı tarafından görüntülenebilen ve fakat orijinalliğini koruyan, değiştirilemeyen, herhangi bir değişiklik icin doğrulama ve kontrol mekanizmaları barındıran bir altyapıda saklanarak işlenebilmesi veri yönetişimine yeni bir boyut getirebilir.





Scott Adam’in karikatürlerine bakacak olursanız, 2017 yılından bu yana bir çok ‘blockchain’ ve ‘veri’ odaklı hikaye yaratılmış durumda. Dilbert’ın aşağıda paylaştığım revize edilmiş yeni tasarımı da bunun sinyallerini vermeye başlamış.

Blockchain sahip olduğu verileri kullanarak gelir etmek isteyen kisi ve kurumlar için yeni bir is modelini destekleyebiliyor.

En çarpıcı katma değer ise yeni iş alanlarından gelecek gibi. Sahip olduğu verileri çok faklı şekillerde değerlendirmek isteyen ya da verilerinden gelir üretmek isteyen kişi yada kurumlar için birçok imkan da sağlayan uygulamalar icin blockchain ‘veri marketleri’ yaratılması için de en iyi ortamı sunuyor.

bottom of page