top of page
  • Writer's pictureCagla GUL SENKARDES

Z Jenerasyonu

Z ismini alan ve bu dönem için son jenerasyon olarak bahsedilen nesil ile ilgili son dönemde yaptığım okumalardan kendim için aldığım notları derlerken, benim gibi günlük yaşamının farklı alanlarında geliştireceği yaklaşım ve stratejiler için ihtiyaç duyabilecek herkes ile paylaşmak istedim. Ben derslerime giren öğrencilerim ve iş hayatında yoğun zaman geçirdiğim genç ekipler ile iyi iletişim kurmak ve özellikle ürün geliştirme çalışmalarında bu kuşağı iyi anlamış olmaya ciddi önem veriyorum. Umarım buraya bıraktığım notlar sizler için de ilham verici olur.

Z Kuşağını farklı kılan belki de doğduklarından beri internetin olması. Ultra internete bağlı ve belki de bağımlı bir jenerasyon olması dışında, 90’ların ortalarından 2000’lerin başlarına kadar doğum tarihine sahip bu nesilin yarısı günde yaklaşık 10 saatini internette geçiriyor. %70 oranında günde en az 2 saat Youtue’da video izleyen bu nesil en az önceki nesiller kadar meraklı ama şüphesiz ki çok şanslılar. Bilgiye eşirimleri cok hızlı ve çok kolay.


‪X jenerasyonu tarafından yetiştiren bu nesil, neredeyse mobil yaşıyor ve bir önceki nesile göre çok daha pragmatikler.

Mediakix, Huffingtonpost, Forbes ve Global Web Index verilerine göre yukarıda bahsettiğim bu spesifik özelliklerinden bahsedilen nesil dünya genelinde ekonominin durgun zamanlarına denk geldi. Belki de bu yüzden belirgin bir şekilde para biriktirme ve lüks tüketime meyilli olmama alışkanlıklarına sahip. Kişisel finans yönetimlerine de pragmatik yaklaşan bu nesil, üniversite eğitimini iyi bir iş sahibi olma odaklı yetkinliklerini geliştirme alanı olarak görüyor. İş değiştirme yada girişimcilik konularında bir önceki nesile göre oldukça cesur olan Z’lerde staj yapma imkanı fırsat olarak görülüyor. %77 oranında freelance yada part-time işlerden para kazanma vizyonu olan bu gençlerin %35’i kendi işi için girişimlere çok erken başlıyor. Satın alma alışkanlıklarında yüzde 50’ye yakın bir oranda telefonunda araştırma yapma ve mutlaka arkadaşlarına danışarak fiyat araştırması yapma var.

Z jenerasyonu profesyonel iş hayatına geniş çaplı katıldığında orta vadede dinamikleri nasıl değiştireceklerini izlemek enteresan olacak gibi..

Güven ve özgürlük çok belirgin iki kavram hayatlarında. Ve bu kuşak için yapılan araştırmalarda varılan sonuçlar bu iki ana özellikleri ile hep kesişiyor. Teknolojiye çok yatkın bu nesil son dönemde herkesin bir şekilde ilgisini çeken blokzinciri ile hayatımızda değişen alışkanlıklara en hızlı adapte olan nesil aynı zamanda.


Bir önceki nesil sosyal medyaya adapte olurken Z jenerasyonu kadar temkinli değildi. Bu jenerasyon sosyal medyayı çok kullanıyor ve fakat kişisel gizliliklerine ve özel hayatlarına önem veriyorlar. Çarpıcı bir şekilde %66 oranında gizlilik ayarlarını uygulamaları kullanmaya başlar başlamaz yapan bu nesilde kadınlar %10 oranında daha temkinli gizlilik konusunda. Uzun süre erişilebilir verilerini bırakmaya sıcak bakmayan bu nesil çok fazla Snapchat ve Instagram story gibi kısa süreli paylaşımları tercih ederken, anonim kalmayı daha doğru buluyor ve ebeveynlerinin bilgi paylaşımlarını eleştiriyorlar.


Bir önceki nesil ile kıyaslamalı, yukarıda değindiğim kaynaklar tarafından sağlanan bilgilerle hazırlanmış bir tabloyu da Türkçe derledim. Bir bakışta iki neslin özeti..



bottom of page